• No products in the cart.

Blog

Kippenpootjes met spek en bimi met satésaus

03_wk1_D_kippepootje_bimi

Kippenpoten zijn heerlijk maar soms moeilijk klaar te maken. Die kiloknallers zijn natuurlijk lekker voordelig maar vaak een beetje taai. Als je ze wat langer in de oven doet op een niet te hoge temperatuur worden ze heerlijk. Met wat ontbijtspek er over zullen ze ook niet uitdrogen. Bimi is een soort broccoli maar ik vind het veel lekkerder. Het is wat knapperiger en er zit meer smaak aan. Je kan ook gewoon broccoli gebruiken in kleine stronkjes gesneden.

Ingrediënten kip

  • 3 pootjes (drumstickjes) per persoon 0,0 khd – 420 kcal – 57 eiw – 21 vet
  • 3 plakken ontbijtspek 0,23 khd – 108 kcal – 6,8 eiw – 9 vet
  • speklapjes kruiden (als de drumsticks niet gemarineerd zijn)

Er kan in een marinade suiker zitten. Dat is vrij weinig maar als je snel uit vetverbranding gaat of je hebt de dag al wat koolhydraten binnen gekregen neem dan ongemarineerd.

Ingrediënten satésaus

  • 2 eetlepels pindakaas 2,5 khd – 190 kcal – 8,1 eiw – 15,9 vet
  • 1 theelepel sambal oelek 0,13 khd – 1,2 kcal – 0,1 eiw – 0,0 vet
  • 1 eetlepel Japanse sojasaus (goed) 0,7 khd – 10,7 kcal – 1,0 eiw – 0,0 vet
  • Of 1 eetlepel ketjap manis (lekker en slecht) 6,9 khd – 29,3 kcal – 0,3 eiw – 0,0 vet
  • ½ theelepel geraspte gember of mespunt gemberpoeder
  • ½ theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel citroengras
  • ½ theelepel laospoeder
  • 1 eetlepel olijfolie 0,0 khd – 80 kcal – 0,0 eiw – 9,1 vet
  • 1 klein teentje knoflook, geperst 0,56 khd – 2,8 kcal – 0,1 eiw – 0,0 vet
  • 1 eetlepel room 0,3 khd – 34 kcal – 0,2 eiw – 3,5 vet

Het is beter om de satésaus zelf te maken, het is sowieso een koolhydraat bom maar als je het in een potje koopt zit er nog een dikke schep suiker ook bij. Dus gewoon niet te veel van eten.

Ingrediënten roerbak

  • 75 gram bimi of broccoli  0,6 khd – 20 kcal – 2,3 eiw – 0,5 vet
  • 100 gram gewassen taugé 2,0 – 21 kcal – 5,0 eiw – 1,0 vet
  • 50 gram witte kool fijngesneden 2,0 – 15 kcal – 1,0 eiw – 0,0 vet
  • 1 eetlepel olijfolie geschikt voor bakken of kokosolie 0,0 khd – 80 kcal – 0,0 eiw – 9,1 vet

Totaal: 9,0/15,2 khd – 903/921,3 kcal – 81,6/80,9 eiw – 60 vet

Bereiden kip

De kip kan het beste een uur in de oven op 180 graden. Haal eerst de bakplaat er uit en begin dus met de oven voor te verwarmen op deze temperatuur. Ik gebruik altijd een bakpapiertje zodat ik niet te veel werk heb met het schoonmaken van de plaat. Leg de kip dicht bij elkaar in het midden op de plaat, niet tegen elkaar. Strooi eventueel de speklapjes kruiden erover en dek het af met de plakjes spek. Het spek hoef je niet op te eten, ik haal het er af, mijn partner pikt het van mijn bord. Het kan het beste een uur in de oven maar na 40 minuten kan je het wel eten.

Bereiden satésaus

Een half uur voor de kip klaar is begin ik met de satésaus. Gewoon alles bij elkaar in een steelpannetje, goed roeren en aanlengen met water tot de dikte die jij lekker vindt.  Als het klaar is zet je het even uit zodat je het nog een minuutje kan warmen als de rest klaar is.

Roerbakken bimi en taugé

Met wat kokosolie bak je de bimi en de witte kool tot het glazig ziet, ongeveer 5 minuutjes op een hoog vuur (3 kwart gas of op 7 als je inductie gebruikt). De smaak komt van de satésaus dus er hoeft niet van alles in, misschien een klein scheutje Japanse sojasaus. Net voordat de bimi en de witte kool gaar zijn meng je de taugé door de pan en roerbak je dit nog 5 minuutjes mee.

Terug naar het weekmenu.