• No products in the cart.

Blog

Hamburger met ijsbergsla en ei sushi rol

04_wk1_D_hamburger-sushi

Hamburger en sushi 🙂

Okay, ik geef het toe, een rare combinatie.. maar ik ben er gek op dus daarom eet ik het vandaag allebei. Sushi en hamburgers hebben beide helaas een koolhydraat overgewicht in de vorm van een broodje en rijst dus we doen het net even anders.

Nodig voor de burgers

  • 1 groot blad ijsbergsla 0,34 khd – 3 kcal – 0,2 eiw – 0,0 vet
  • 1 grillburger/zelfgemaakte hamburger 2,5 khd – 275 kcal – 17 eiw – 19 vet
  • 1 augurkje (beste is een zure dus niet zoetzuur) 0,15 khd – 1,7 kcal – 0,2 eiw – 0,0 vet
  • klodder mayonaise 0,0 khd – 110 kcal – 0,2 eiw – 12,0 vet
  • drupje ketchup (Remia is met 15 koolhydraten per 100 gram de minst slechte, er bestaat ook via speciale dieet website koolhydraatarme ketchup, maar veel scheelt dat niet.) 0,6 khd – 3,2 kcal – 0,1 eiw – 0,0 vet
  • 1 klein uitje bij het vlees 2,6 khd – 14,8 kcal – 0,5 eiw – 0,0 vet

Totaal burger: 6,2 khd – 408 kcal – 18,2 eiw – 31 vet

Nodig voor de sushi rol

  • 1 noriblad (tegenwoordig zelfs in de Albert Heijn  te vinden) 0,8 khd – 10,2 kcal – 1,4 eiw – 0,15 vet
  • 1 ei 0,0 khd – 80 kcal – 7,3 eiw – 5,8 vet
  • wat blaadjes ijsberg sla 0,8 khd – 8 kcal – 0,4 eiw – 0,1 vet
  • halve avocado 1,6 khd – 180 kcal – 1,7 eiw – 17,6 vet
  • halve komkommer ongeschild, goed gewassen 2,6 khd – 26 kcal – 1,4 eiw – 0,8 vet
  • 2 eetlepels mayonaise 0,0 khd – 220 kcal – 0,4 eiw – 24,0 vet
  • 1 theelepel wasabi 2 khd – 12,8 kcal – 0,6 eiw – 0,5 vet
  • 5 grote gare garnalen 0,3 khd – 29 kcal – 5,6 eiw – 0,6 vet
  • takje bieslook
  • Kikkoman sojasaus Less Salt 0,7 khd – 11 kcal – 1,0 eiw 0,0 vet

Totaal sushirol: 8,1 khd – 568 kcal – 19,8 eiw – 49,6 vet

Bereiding sushi rol

Zie je het niet zitten om sushi te maken, neem dan gewoon lekker 2 keer de burger. Maar, je mist wel iets heel lekkers!

De sushi rol maken we eerst klaar want dat is lastiger dan de burger. Maak eerst van het ei een dunne omelet door het te klutsen en zachtjes gaar te laten worden in een grote koekenpan. Je kan kokosolie of ghee gebruiken om in te bakken. Als het klaar is laat je het even afkoelen en straks kan je hem op op het op het nori vel leggen. Dit is dus je rijst.

Snij de komkommer in de lengte in dunne repen van ongeveer een halve centimeter breed.

Meng de wasabi door de mayonaise en zet het klaar in een klein kommetje met een theelepeltje

Leg het nori vel op een schone en droge ondergrond of een sushi matje. Zet in handbereik een klein kommetje met water neer, dit heb je later nodig om de rol dicht te plakken. Een nori vel heeft een glimmende kant en een doffe kant. De doffe kant is waar de ingrediënten opgelegd moeten worden.

Leg de omelet op het norivel. Leg de sla zo’n 2 centimeter van de onderkant van het nori vel over de hele breedte, leg de komkommer en avocado op de sla.  Leg de garnalen netjes verdeeld op het geheel en sluit af met de wasabi mayonaise over de hele lengte van de ingrediënten te sprenkelen.

Nu wordt het lastig, je moet het dicht rollen. Als je de ingrediënten goed compact hebt neer gelegd dan heb je genoeg norivel over om het dicht te plakken. Bevochtig de bovenste 3 centimeter van het norivel met wat water uit het bakje wat je hebt klaargezet en rol het dicht. Als het lukt ben je erg goed, lukt het niet dan hoef je je niet te schamen hoor. Het is erg lastig.

Je kan de sushi niet te lang van tevoren klaar maken want als ze een tijdje liggen worden de nori vellen slap en dat is niet zo lekker.

Bereiding burger

Snij het kleine uitje in ringen en bak het samen met de hamburger gaar. Terwijl het in de pan ligt maak je een bord op door een groot blad ijsbergsla neer te leggen. Als de burger klaar is dan leg je het zo op de sla dat je de sla als een soort broodje om de burger kan vouwen. Maak het af met de mayo en de druppel ketchup, augurkje in lange plakjes bovenop de hamburger en voila! Beter dan de McDonald’s want hier zit tenminste niet zo’n klef broodje bij.

De sushi rol is het voorafje en de burger het diner 🙂 Eet smakelijk! Dit is ook lekker voor als je gasten hebt.

Ga hier terug naar het weekmenu.