• No products in the cart.

Blog

Bisfenol A, BPA

BPA ?

Waarschijnlijk heb je er vast al eens van gehoord; “BPA” Vaak zeggen verkopers van een product dat het BPA-vrij is en dat een product daarom beter is. De producten van monbento zijn ook BPA vrij en daar wil ik graag wat meer over vertellen.

Wat is BPA?

Bisfenol A is een weekmaker die ervoor zorgt dat kunststoffen niet bros zijn maar flexibel. Denk bijvoorbeeld aan cola-flessen, vroeger babyflesjes en allerhande voedsel bakjes. Waarschijnlijk is de oude broodtrommel van jouw zoon of dochter ook “week” gemaakt met behulp van BPA. Voor het produceren is het fijn en voor de eigenschappen van het product ook. Tot een aantal jaar geleden zat het gewoon overal in.

Schadelijk!

Recente studies tonen aan dat het spul erg schadelijk voor de gezondheid is. Ikzelf (Matthijs) heb ooit in de medische industrie gewerkt bij een machine bouwer waar we machines maakten die bloed- en infuus-zakken konden produceren van PVC en PP. Wij wisten al heel lang dat het spul ongezond was, niet officieel, wel officieus.

Ook Ineke is met de studies in aanraking gekomen toen ze als grafisch vormgever bij Difrax werkte, een bedrijf dat baby artikelen produceert dat als een van de eerste het hele productie proces omgooide om van die schadelijk stoffen af te komen. Anno 2014 is het verboden in babyflesjes. De stof BPA is kankerverwekkend en verstoort de hormoonhuishouding. Bij sommige mensen niet, bij sommige nauwelijks en bij de pechvogel enorm. Zie het als roken, sommigen worden er 90 mee, een ander redt de 40 niet met het verschil dat BPA dus eigenlijk niet nodig is want er zijn alternatieven.

De wiki pagina over BPA vermeld het volgende over de schadelijkheid; “Later onderzoek, gepubliceerd in de The Journal of the American Medical Association, geeft aan dat een verhoogd risico is waargenomen voor hartziektes en diabetes.[11] Ook is het waarschijnlijk dat het risico op zwaarlijvigheid en oestrogeenafhankelijke kanker bij de mens toeneemt.[12] Daarnaast kan BPA ook te maken hebben met astma bij kinderen”

Commerciƫle belangen

Toch is er veel mist rondom de schadelijkheid van deze stof. Het probleem is dat tot voor kort veel, maar dan ook echt heel veel kunststof BPA bevat en dan gaan commerciĆ«le belangen mee spelen. Bedrijven doen een tegenonderzoek, strooien wat verwarring en proberen de schadelijkheid wat af te zwakken. Ook de overheid is niet heilig, met baby’s durven ze geen risico te nemen maar verder is het spul nog niet echt verboden. Het is namelijk knap lastig om doorzichtig helder kunststof te maken zonder BPA. Als je een fles koopt let dan op dat het materiaal Tritan is of een andere Copolyester.

Gemene BPA zakenman

Gemene zakenman

Tot slot

Dit klink natuurlijk allemaal heel ingewikkeld maar als je het niet vertrouwt, kijk gewoon op de verpakking van een product waar het van gemaakt is en google het. Er zijn in ieder geval genoeg redenen om producten te kopen waar het niet in zit. Stel dat de klimaat-verandering-ontkenners en de boze-zakenmensen gelijk hebben dat het overdreven is… misschien ben ik wel gewoon zo’n gek aluhoedje… maar baat het niet dan schaad het niet.